Loving Day 2013

Geïnspireerd door Mildred en Richard Loving en de Amerikaanse Loving Day besloten Leen Sterckx, Betty de Hart, Annemiek Beck en Marga Altena tot de oprichting van de Stichting LovingDay.NL. Iris Sportel, Merlijn Karssen en Leontine Vreeke sloten zich in de volgende jaren bij hen aan. Zij vonden elkaar in hun betrokkenheid, zowel professioneel als privé bij de thema’s over gemengdheid, gemengde relaties en gemengde families in Nederland.

De Nederlandse Loving Day werd voor het eerst georganiseerd op 12 juni 2013. Het middagprogramma, dat bestond uit een academisch debat en de presentatie van de website www.LovingDay.NL, vond plaats in het Universiteitstheater van Amsterdam.

De Stichting LovingDay.NL begon als een werkgroep voor onderzoekers en andere geïnteresseerden in gemengde relaties en gezinnen in Nederland. Het doel was een interactieve website en een jaarlijks terugkerend evenement over de vele aspecten van gemengde relaties en gezinnen op 12 juni, Loving Day, voor een academisch en algemeen publiek.  Loving Day moest een dag zijn waarop de uitwisseling over het dagelijks leven van gemengde stellen en individuen centraal staat, een dag waarop hun ervaringen worden afgezet tegen maatschappelijke ontwikkelingen en in een historische context worden geplaatst. Gemengdheid en gemengde huwelijken zijn immers  geen verschijnsel van de laatste dertig jaar maar van alle tijden. Gemengde stellen zijn er altijd al geweest, ze zijn altijd met argusogen bekeken en ook de politiek heeft zich altijd met hen beziggehouden.

Het programma van Loving Day 2013

Vertoning van de film The Loving Story, presentatie van de website, presentatie van het boek A True History Full of Romance: Mixed Marriages and Ethnic Identity in Dutch Art, News Media, and Popular Culture (1883-1955), discussie met Guno Jones en Marlou Schrover.

De middag was een succes en leidde tot uitgebreider plannen voor de ontwikkeling van Loving Day als een jaarlijks evenement, voor een groter en breder publiek.