Loving Day september 2019

Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland

LovingDay.NL besteedt vanaf september 2019 aandacht aan de geschiedenis van zwarte soldaten, de meisjes en vrouwen met wie ze een relatie kregen en hun kinderen. We publiceren een graphic novel en er is een tentoonstelling! De graphic novel en de tentoonstelling worden op maandag 16 september 2019 in het Vrijheidsmuseum gepresenteerd.

Wanneer Nederlanders praten over bevrijders in de Tweede Wereldoorlog denken ze aan witte Amerikaanse, Canadese of Engelse soldaten. Ze weten vaak niet dat een tiende van de Amerikaanse troepen bestond uit zwarte soldaten; een feit dat lang is genegeerd in de geschiedschrijving en in populaire cultuur.

De graphic novel en de tentoonstelling die op maandag 16 september 2019 in het Vrijheidsmuseum worden gepresenteerd, brengen Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland voor het voetlicht. Het uitgangspunt is dat meer kennis over ons verleden discriminatie tegengaat en gelijkwaardigheid bevordert.

 

De graphic novel Franklin: Een Nederlands Bevrijdingsverhaal is een fictief verhaal, gebaseerd op historisch onderzoek. Het boek vertelt over de romance tussen een Afro-Amerikaanse soldaat en een wit Nederlands meisje en over de speurtocht van hun kleindochter naar haar familiegeschiedenis en haar identiteit als vrouw van kleur. De tekeningen zijn van Brian Elstak, de vormgeving is van Lyanne Tonk en het scenario is van Marga Altena. De uitgave wordt verzorgd door ROSE stories.

De tentoonstelling belicht de geschiedenis van zwarte soldaten, de meisjes en vrouwen met wie ze een relatie kregen en hun kinderen. De tentoonstelling staat per 1 september, (de officieuze opening), en is daarna toegankelijk voor het publiek. Op 16 september is de officiële opening van de tentoonstelling, die samenvalt met de boekpresentatie. De opening op 16 september is bedoeld voor genodigden en de pers, dus niet voor een algemeen publiek. Genodigden en de pers ontvangen een aparte uitnodiging. Mensen die aanwezig willen zijn bij de opening worden verzocht zich aan te melden via: info@lovingday.nl
De tentoonstelling is te zien in het Vrijheidsmuseum, Groesbeek, (16 september-25 november 2019); Theater aan het Vrijthof, Maastricht, (1 december 2019-25 januari 2020); en het NIOD, Nederlands Instituut voor Oorlog, Holocaust en Genocidestudies, Amsterdam (3 februari-10 april 2020).

Dit is een productie van Stichting LovingDay.NL in samenwerking met:
Vrijheidsmuseum, Groesbeek; United States Embassy, The Hague; Theater aan het Vrijthof, Maastricht; Stimuleringsfonds Creatieve Industrie; Stichting 4 en 5mei; Stichting 75 Jaar Vrijheid; Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, Maastricht; ROSE stories; Provincie Limburg; Prins Bernhard Cultuurfonds; NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Amsterdam; J.E. Jurriaanse Stichting; The John Adams Institute; 75 Jaar Bevrijding Limburg; Hendrik Muller Fonds; Centrum voor Gender en Diversiteit, Universiteit Maastricht; Amsterdams Fonds voor de Kunst.

 

Meer informatie volgt snel!