Loving Day 2018

Mix Jongeren Rotterdam in een Superdiverse Stad

ROTTERDAM – Loving Day Serie voor Museum Rotterdam. FOTO DESIREE SCHIPPERS

In 2018 vierden we Loving Day in Rotterdam in samenwerking met Museum Rotterdam en Hogeschool Rotterdam.

Rotterdam is een superdiverse stad: een stad waarvan de meerderheid van de bewoners bestaat uit minderheden. Maar in het verhaal over Rotterdam als superdiverse stad ontbreken de gemengde Rotterdammers, gemengde gezinnen en kinderen of jongeren van gemengde afkomst, terwijl die bij uitstek deze diversiteit vertegenwoordigen. Het zichtbaar en herkenbaar maken van gemengde Rotterdammers is het doel van Loving Day 2018. Het thema voor LovingDay.NL 2018 was: Mix Jongeren Rotterdam in een Superdiverse Stad.

Loving Day 2018 bestond uit een publieksevenement, een tentoonstelling en een masterclass.

Publieksevenement en tentoonstelling

Op 2 juni vond het publieksevent plaats in het Verhalencafé in Museum Rotterdam. Studenten Social Work van Hogeschool Rotterdam zijn in de LeerWerkgemeenschap van Museum Rotterdam op zoek gegaan naar de betekenis van gemengdheid in Rotterdam: Hoe is het om te leven in een gemengd gezin? Zij werkten voor Museum Rotterdam en LovingDay.NL een fototentoonstelling en interviews uit van levend erfgoed: studenten van de Hogeschool Rotterdam van gemengde herkomst.

Tijdens het publieksevenement presenteerden de studenten hun werk. Het was een interactieve bijeenkomst over ervaringen van gemengdheid met boeiende interviews, een bijdrage van de Verhalenvertellers van Museum Rotterdam en een optreden van De Rotterdamse Gelukzoekers met hun energieke combo van reggae, ska en elektronische muziek.

Het publieksevenement werd mede mogelijk gemaakt door Museum Rotterdam.

Masterclass

De Masterclass vond plaats op 12 juni op Hogeschool van Rotterdam. Tijdens de masterclass werden verschillende  lezingen gehouden rond die sub-thema’s: opgroeien, opvoeden en onderwijs met Nederlandse en Belgische experts en ervaringsdeskundigen. Ook werden de cijfers over het aantal jongeren van gemengde herkomst in Rotterdam gepresenteerd. Het programma was interactief: het publiek krijgt gelegenheid te reageren en volop aan het debat deel te nemen en ervaringen te delen.

De experts:

  • Merlijn Karssen: gepromoveerd op onderzoek naar de onderwijsuitkomsten, sociaal functioneren en ervaringen van kinderen van gemengde herkomst.
  • Julia Ruijter: projecteigenaar van MIXED MAMA’S. MIXED MAMA’S is naast een fotoboek, tevens een platform waar ruimte is voor het uitwisselen van ervaringen.
  • Nathalia Pereira Vredeveld: afgestudeerd op onderzoek naar de relatie tussen taal, identiteit en ruimte onder jonge volwassenen met een gemengde etnische achtergrond.
  • Leen Sterckx: onderzocht het aantal gemengde kinderen en jongeren in Rotterdam
  • Reza Kartosen-Wong: mediawetenschapper en vader in een gemengd gezin
  • Annemiek Beck: eigenaar van wereldpartners en moeder in een gemengd gezin
  • Anita Nanhoe: onderzoeker sociale vraagstukken en zelfbeschikkingsrecht en moeder in een gemengd gezin

Tussen de verschillende onderdelen door presenteerden de studenten Social Work van de LeerWerkgemeenschap van Museum Rotterdam aan de hand van foto’s en voorwerpen stukjes van hun bevindingen: Hoe is het om te leven in een gemengd gezin?
In een afsluitend panelgesprek gingen sprekers -allen zowel ouders van gemengde gezinnen als ook professioneel betrokken bij het thema- in gesprek over het opvoeden van gemengde kinderen en opvoedingsondersteuning van gemengde gezinnen.

De masterclass werd mede mogelijk gemaakt door Stichting Volkskracht en Hogeschool Rotterdam.