Loving Day VS

Verenigde Staten 1967

Mildred Loving, een zwarte vrouw, en Richard Loving, een witte man, trouwden toen er in Amerika in een aantal staten nog sprake was van een verbod op raciaal gemengde huwelijken. Het leverde Richard een jaar gevangenisstraf op in de staat Virginia en verbanning.  

De Lovings lieten het er niet bij zitten dat ze met hun gezin niet in de staat van hun keuze konden wonen, ver weg van hun familie en vrienden. Gesteund door Robert Kennedy spanden ze een proces aan bij het Supreme Court tegen de staat Virginia. Op 12 juni 1967 kwam de verlossende uitspraak van het Hooggerechtshof waarin interraciale huwelijksverboden in Amerika ongrondwettig werden verklaard. Mildred en Richard Loving konden terugkeren naar hun geboortegrond. Daarnaast resulteerde de uitspraak in een toename van interraciale huwelijken in de Verenigde Staten.

Sinds 2004 wordt in de Verenigde Staten Loving Day jaarlijks op 12 juni gevierd met diverse evenementen in het hele land. Bezoek voor meer informatie: http://www.LovingDay.org/

Het moedige initiatief van Mildred en Richard Loving en de Amerikaanse viering van Loving Day op 12 juni vormden de inspiratie voor het eerste Nederlandse Loving Day event in 2013 en de oprichting van de Stichting LovingDay.NL in 2014.