Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland

LovingDay.NL besteedt in 2019 en 2020 aandacht aan de geschiedenis van zwarte soldaten, de meisjes en vrouwen met wie ze een relatie kregen en hun kinderen. Er is een graphic novel verschenen en er is een tentoonstelling! De graphic novel en de tentoonstelling zijn in het Vrijheidsmuseum (Groesbeek), het Theater aan het Vrijthof (Maastricht) en in het NIOD (Amsterdam) gepresenteerd. Vanwege de coronamaatregelen is de tentoonstelling in het NIOD tot 13 juli alleen op afspraak te bezoeken.

Wanneer Nederlanders praten over bevrijders in de Tweede Wereldoorlog denken ze aan witte Amerikaanse, Canadese of Engelse soldaten. Ze weten vaak niet dat een tiende van de Amerikaanse troepen bestond uit zwarte soldaten; een feit dat lang is genegeerd in de geschiedschrijving en in populaire cultuur.

De graphic novel en de tentoonstelling brengen Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland voor het voetlicht. Het uitgangspunt is dat meer kennis over ons verleden discriminatie tegengaat en gelijkwaardigheid bevordert.

 

De graphic novel Franklin: Een Nederlands Bevrijdingsverhaal is een fictief verhaal, gebaseerd op historisch onderzoek. Het boek vertelt over de romance tussen een Afro-Amerikaanse soldaat en een wit Nederlands meisje en over de speurtocht van hun kleindochter naar haar familiegeschiedenis en haar identiteit als vrouw van kleur. De tekeningen zijn van Brian Elstak, de vormgeving is van Lyanne Tonk en het scenario is van Marga Altena. De uitgave wordt verzorgd door ROSE stories. Klik hier om de graphic novel te kopen.
Het boek is verkozen tot een van de Best Verzorgde Boeken 2019 en zal daarom ook te bewonderen zijn op de jaarlijkse tentoonstelling in het Stedelijk Museum Amsterdam, die in het najaar wordt geopend. Wij zijn als LovingDay.NL heel blij en trots met de selectie van Franklin.

 

De tentoonstelling belicht de geschiedenis van zwarte soldaten, de meisjes en vrouwen met wie ze een relatie kregen en hun kinderen. De tentoonstelling staat per 1 september, (de officieuze opening), en is daarna toegankelijk voor het publiek. De tentoonstelling is te zien in het Vrijheidsmuseum, Groesbeek, (16 september-25 november 2019); Theater aan het Vrijthof, Maastricht, (1 december 2019-25 januari 2020); en het NIOD, Nederlands Instituut voor Oorlog, Holocaust en Genocidestudies, Amsterdam (3 februari-13 juli 2020). Voor meer informatie over de tentoonstelling in het Vrijthof en in het NIOD.

 

 

Dit is een productie van Stichting LovingDay.NL in samenwerking met:
Vrijheidsmuseum, Groesbeek; United States Embassy, The Hague; Theater aan het Vrijthof, Maastricht; Stimuleringsfonds Creatieve Industrie; Stichting 4 en 5mei; Stichting 75 Jaar Vrijheid; Sociaal Historisch Centrum voor Limburg, Maastricht; ROSE stories; Provincie Limburg; Prins Bernhard Cultuurfonds; NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Amsterdam; J.E. Jurriaanse Stichting; The John Adams Institute; 75 Jaar Bevrijding Limburg; Hendrik Muller Fonds; Centrum voor Gender en Diversiteit, Universiteit Maastricht; Amsterdams Fonds voor de Kunst.