Loving Day 2020 Zwarte Bevrijders-project

Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland

LovingDay.NL besteedde in 2019 en 2020 aandacht aan de geschiedenis van zwarte soldaten, de meisjes en vrouwen met wie ze een relatie kregen en hun kinderen. Er is een graphic novel verschenen en er was een tentoonstelling! De graphic novel en de tentoonstelling zijn in het Vrijheidsmuseum (Groesbeek), het Theater aan het Vrijthof (Maastricht) en in het NIOD (Amsterdam) gepresenteerd. 

Wanneer Nederlanders praten over bevrijders in de Tweede Wereldoorlog denken ze aan witte Amerikaanse, Canadese of Engelse soldaten. Ze weten vaak niet dat een tiende van de Amerikaanse troepen bestond uit zwarte soldaten; een feit dat lang is genegeerd in de geschiedschrijving en in populaire cultuur.

De graphic novel en de tentoonstelling brengen Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland voor het voetlicht. Het uitgangspunt is dat meer kennis over ons verleden discriminatie tegengaat en gelijkwaardigheid bevordert.

De graphic novel Franklin: Een Nederlands Bevrijdingsverhaal is een fictief verhaal, gebaseerd op historisch onderzoek. Het boek vertelt over de romance tussen een Afro-Amerikaanse soldaat en een wit Nederlands meisje en over de speurtocht van hun kleindochter naar haar familiegeschiedenis en haar identiteit als vrouw van kleur. De tekeningen zijn van Brian Elstak, de vormgeving is van Lyanne Tonk en het scenario is van Marga Altena. De uitgave wordt verzorgd door ROSE stories. Klik hier om de graphic novel te kopen.
Het boek is verkozen tot een van de Best Verzorgde Boeken 2019 en was daarom ook te bewonderen in het Stedelijk Museum Amsterdam. Wij zijn als LovingDay.NL heel blij en trots op de selectie van Franklin.