Loving Day 2017

Publieksprogramma

Een huiselijke en intieme sfeer met heerlijk eten tijdens het publieksevent in Rotterdam

In 2017 vierden we Loving Day met een Publieksevent in in die andere grote stad in Nederland: Rotterdam, in het Verhalenhuis Belvédere op Katendrecht. Een volkswijk waar men vanouds bekend is met de gemengde liefde;  waar al in de jaren ’20 van de vorige eeuw Chinese zeelui aan wal kwamen en verliefd werden op Rotterdamse meisjes.

Het thema van de avond was Gemengde stad, gemengde liefde. Tijdens het publieksevent genoten we van een driegangen multicultureel menu bestaande uit: Hollandse nieuwe, Enjera gerecht en Tiramisu. Tussen de gangen door werden gemengde stellen en families uit Rotterdam geïnterviewd door Verhalenhuis host Linda Marherbe. Zij vertelden hun persoonlijke verhalen aan de hand van foto’s uit hun familiealbum. Ook werd schrijfster Carolijn Visser geïnterviewd over haar boek “Selma. Aan Hitler ontsnapt, gevangene van Mao”; het verhaal van een Joods-Nederlandse vrouw die verliefd wordt op een Chinese student en met hem een gezin sticht in het China van Mao.

Loving Day 2017 Jubileum Congres

In 2017 vond de 5de editie van Loving Day in Nederland plaats. Om die reden organiseerde Stichting LovingDay.NL in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Maastricht een interdisciplinair congres: Power, Intimacy and the State: Mixed Families in Europe and Beyond, op 12 en 13 juni 2017 in Amsterdam. Academici van over de hele wereld die onderzoek doen naar gemengde relaties en gemengdheid, kwamen samen in Amsterdam om over hun werk te praten.

In de namiddag van 12 juni werden twee lezingen gehouden die toegankelijk zijn voor een breder publiek. Dr. Carina Ray en dr. Iris Wigger waren de keynote speakers. Dr Carina Ray, Associate Professor of African and Afro-American Studies, Brandeis University, US, sprak over haar prijswinnende boek Crossing the Color Line: Race, Sex, and the Contested Politics of Colonialism in Ghana. Dr. Iris Wigger, Lecturer in Sociology, Loughborough University, UK, presenteerde haar boek The ‘Black Horror on the Rhine’ Intersections of Race, Nation, Gender and Class in 1920’s Germany, over zwarte soldaten die na de Eerste Wereldoorlog gelegerd waren in het Rijnland.

Loving Day 2017 Scriptieprijs

Stichting LovingDay.NL is een platform voor onderzoekers en andere geïnteresseerden in gemengde relaties en gezinnen, dat jaarlijks rond 12 juni academische en publieksactiviteiten organiseert over het thema gemengdheid en gemengde relaties in Nederland. Dat gebeurde voor het eerst in 2012.

Loving Day.NL wil jonge onderzoekers op het gebied van gemengdheid en gemengde relaties stimuleren en ondersteunen. Met dat doel is de tweejaarlijkse Loving Day Scriptieprijs ingesteld voor de beste scriptie over ‘etnische/raciale’ gemengdheid en gemengde relaties, geschreven aan een Nederlandse universiteit. De Loving Day Scriptieprijs is voor het eerst uitgereikt tijdens de Loving Day activiteiten in 2017.

De winnaar de scriptieprijs 2017 is Nathalia Pereira Vredeveld voor haar scriptie The mixedness of mixedness. Territorial identifications of young adults of mixed parentage in Amsterdam. Nathalie presenteerde haar scriptie op maandag 12 juni tijdens het tweedaagse Lovingday Congres in Amsterdam.

De jury bestond uit:  Prof. Pamela Pattynama (UVA),  Dr. Dienke Hondius (VU) en  Dr. Willem Huijnk (SCP)

Voor de Loving Day Scriptieprijs komen in aanmerking:

– universitaire master-scripties in alle disciplines;
– die gemengdheid of gemengde relaties (gezinnen, stellen, en kinderen/personen van gemengde afkomst) tot hoofdonderwerp hebben;
– geschreven zijn in het Nederlands of Engels;
– vergezeld gaan van een aanbevelingsbrief van de scriptiebegeleider of -beoordelaar.