Loving Day 2022

Loving Day 12 juni 2022: Gemengde identiteit en representatie

#thema van #LovingDay2022 was: gemengde identiteit en #representatie

Hoe belangrijk is het om je te herkennen in de personages die in de populaire cultuur de revue passeren! Niet evident voor kinderen en jongeren van gemengde herkomst. 

Hoe zie jij jezelf, hoe representeer je jezelf en hoe word jij door anderen gezien? Voel jij jezelf gerepresenteerd in het dagelijks leven; thuis, op school, op het werk?

In het programma zijn deze vragen en het centrale thema steeds aan bod gekomen, op verschillende manieren en in verschillende vormen.

In 2022 vierden we Loving Day in Rotterdam @PodiumIslemunda met spoken word artist #Yasslines, DJ Sadgurlriri, kinderboekenschrijver Reza Kartosen-Wong, stand up comedy door Gielzz, optreden van Ruwhel & Bigi Blues Band, the Natural Hair Club NL en veel meer!

Bezoekers werden in de foyer verwelkomd met muziek van de DJ. De middag begon met een introductie van Loving Day Nederland door Leen Stercks, bestuurslid van Loving Day, Wetenschappelijk medewerker Sociaal en Cultureel Planbureau en een witte moeder van gemengde kinderen. Het publiek werd duidelijk emotioneel bij de voordracht van Yasslines. Haar spoken word over haar relatie met een donkere jongeman, een taboe voor haar als Arabische- Palestijnse, raakte iedereen. Zeker de delen over haar ongeboren kind, dat in de ogen van de ander, ongewenst zou zijn.
Tijdens de pauze gingen meerdere bezoekers een kijkje nemen bij de stands van Productiehuis Flow, Nzuri Creations en The Natural Hair Club. Ook de informatietafel van LovingDay Nederland werd goed bezocht.
Tijdens en na de presentatie van Reza Kartosen-Wong (Universiteit van Amsterdam), die zeer vlot en informatief was, werden er veel vragen gesteld over representatie. Voorbeelden van stereotyperingen in de media en films werden benoemd. De mechanismen in het denken van witte filmbazen (geen zwarte man met een witte vrouw) werden goed uitgelegd. Het publiek was zeer betrokken wat bleek uit de vele vragen die gesteld werden en de persoonlijke verhalen die verteld werden. Ook vertelde Reza over de kinderboeken die hij en zijn vrouw schrijven.
De stand up comedy raakte bij iedereen een snaar door vergelijkingen te maken tussen de strenge opvoeding van vroeger en de losse opvoeding van nu.
Kayla, een jonge onderneemster van 14, verzorgde de presentatie “How to love your hair” van the Natural Hair Club. Voor deze presentatie werden alle kinderen gevraagd om op de eerste rij van het theater te gaan zitten. Kayla maakte er een zeer interactieve presentatie van door kinderen een -op -een vragen te stellen. Deze vragen gingen bijvoorbeeld over wat zij weten van het verzorgen van je haar of wat hun haarroutine is. Kayla deelde haar kennis heel natuurlijk en wist ook veel vragen van de aanwezige volwassenen te beantwoorden!
In de foyer was er nog een verrassing van het productiehuis Flow: een stukje theater van een jonge theatermaakster, Sherita Jansen, zelf van gemengde afkomst. Zij was door het event geïnspireerd geraakt om ook op te treden. Ze zei: “er is gewoon een dag speciaal voor mensen als ik! Ik ga vanaf nu 12 juni in de agenda zetten”. Ze speelde een stukje uit haar voorstelling ‘misplaatst’.
De middag werd afgesloten met de band. Er is gedanst en gelachen, en er waren multiculturele hapjes (gratis). Een deel van de deelnemers heeft na afloop van het event nog op het terras samen gegeten (bij het bestellen van de kaartjes was het mogelijk om -tegen betaling- een maaltijd mee te bestellen).
Het was een event met heel veel warmte, herkenning en erkenning.
Ale bezoekers maar ook alle partners ervoeren het als een bijzonder event wat niet zonder vervolg kan blijven.