Loving Day 2021

Loving Day 10 juni 2021: Mixed Heritage en Black Lives Matter

Donderdagavond 10 juni was het weer zover. We vierden Loving Day met een online event. Met debat, interviews en meer over Mixed heritage en Black Lives Matter.

Waarom dit event?

Tijdens de vele Black Lives Matter discussies vorig jaar in Nederland, waren mensen van mixed heritage en mensen die een gemengde relatie hebben zeer zichtbaar. Maar zijn zij wel “woke” genoeg om zich te mengen in dit debat? Voor wie spreken zij en welke groep vertegenwoordigen zij?

Op 10 juni bespraken we deze vragen en hoe de mensen van mixed heritage hun eigen plek in het debat zien. Want sommige vroegen zich af of ze zich wel konden uitspreken over racisme, omdat ze het gevoel hadden te worden gezien als ‘niet zwart genoeg’. Anderen wilden juist nu hun stilzwijgen doorbreken.

Op sociale media circuleerde een afbeelding met de tekst: Gemengde zwarte mensen. Jullie hebben het recht om je uit te spreken over kwesties van ras, want jullie zijn zwart. Veel aandacht trok het essay van Johan Fretz, publicist/cabaretier van gemengde Surinaams-Nederlandse afkomst, waarin hij toegaf dat hij racisme had genegeerd, maar zich nu realiseerde dat hij dat niet langer kon blijven doen; hij zwoer nooit meer te zwijgen.

Hoe zien andere mensen van gemengde afkomst dat: zwijgen of juist nu je mond opendoen?

Aan het woord kwamen drie jonge mensen van gemengde afkomst, die zich alle drie mengde in het BLM-debat: Leon Cronie (student Taal- en cultuurstudies), Kyra-Lianne Samuels (Student Engelse Taal en Cultuur) en Leontine Vreeke (redacteur/wijkraadslid).

Naast debat werd de mini-documentaire van Leon Cronie Mixed Feelings #2 vertoond. 

Leon Cronie is derdejaars student Taal- en cultuurstudies (Universiteit Utrecht) met een passie voor film. Hij luistert en maakt graag muziek, van elektronische dance tot soul en jazz.

Kyra-Lianne Samuels studeert Engelse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit. Ze hoopt zich te specialiseren in literatuur. Daarnaast schrijft ze voor Raffia, een online tijdschrift over gender, diversiteit en feminisme. Bovendien is Kyra-Lianne redactielid van Raffia.

Leontine Vreeke is een Zeeuwse met Surinaamse roots. Ze werkt onder andere als wijkraadslid en schrijft over verschillende onderwerpen waaronder diversiteit en dubbelbloed zijn.