Black Lives Matter en Loving Day

Elk jaar op 12 juni wensen wij onze achterban “Happy Loving Day!”. In 2020 deden we dit niet, want een viering was op dat moment niet gepast. Velen in onze achterban waren boos, verdrietig, verontrust en bang. Maar ook strijdvaardig. Want zwarte partners in gemengde gezinnen, kinderen van gemengde afkomst, andere zwarte familieleden en vrienden worden in hun leven bedreigd en krijgen nog steeds te maken met institutioneel racisme. In 2020 hebben we onze solidariteit geuit met de #BlackLivesMatter beweging.

We hebben de afgelopen jaren gewerkt aan het creëren van een gemeenschap van gemengde paren en gezinnen, individuen en vrijwilligers rond Loving Day. We zijn daarbij geïnspireerd door het Amerikaanse voorbeeld van Lovingday.org, waarbij jaarlijks op of rond 12 juni de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof Loving vs Virginia wordt gevierd. Met deze uitspraak uit 1967 werden interraciale huwelijksverboden ongrondwettig verklaard. De uitspraak betrof het echtpaar Mildred en Richard Loving, een zwarte vrouw en witte man, die racisme en juridische hindernissen moesten overwinnen om samen te kunnen zijn.

Laten we samen in solidariteit opstaan tegen anti-zwart geweld en tegen racisme en ongelijkheid. Zie ook http://lovingday.org/

MAAK ZICHTBAAR
Loving Day wil gemengde relaties, gezinnen en personen van gemengde afkomst, hun verhaal en hun ervaringen, zichtbaar maken. Daarbij hoort het zichtbaar maken van anti-zwart geweld en racisme.

BLIJF LEREN
Loving Day zien we als een middel om te leren over racisme, discriminatie, ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Toen Richard en Mildred Loving in 1958 werden gearresteerd, gevangen gezet en verbannen uit hun woonplaats, was dat omdat ze te maken hadden met een systeem van institutioneel racisme dat tot op de dag van vandaag voortbestaat. Het recht om te trouwen met wie je wilt, vereist ook: vellig kunnen zijn en vrij van geweld. Laten we blijven leren over hoe institutioneel racisme de levens van zwarte mensen en mensen van kleur schaadt.

LUISTER
De Loving Day achterban bestaat uit mensen met een brede variatie aan achtergronden, identiteiten en ervaringen. Sommigen van hen identificeren zich als zwart, of personen van kleur. Anderen zijn met hen verbonden in familierelaties en gezinnen. Laten we blijven luisteren naar elkaar en de witte privileges erkennen die sommigen van ons hebben.

SPREEK JE UIT
Loving Day is een middel om het gesprek te voeren over racisme en ongelijkheid. Laten we onze stem gebruiken om ons uit te spreken tegen anti-zwart geweld en racisme op alle plekken en manieren waarop we dat kunnen.

BLIJF LIEFDE GEVEN
Loving Day gaat over een echtpaar dat echt heeft bestaan, de inspiratie en liefde die met elkaar deelden en die wij elkaar willen bieden. Laten we een plek van liefde en compassie creëren en de antiracismebeweging ondersteunen.

ZET DOOR
Loving Day vindt elk jaar plaats, op of rond 12 juni, maar antiracisme is een strijd die elke dag gevoerd moet worden. Laten we manieren vinden om positieve veranderingen op lange termijn te bewerkstelligen. Verandering vereist uithoudingsvermogen. Je kunt de #blacklivesmatter beweging steunen door te doneren, mee te doen met acties, politieke veranderingen te bewerkstelligen, of op jouw eigen manier.

En tot slot: Loving Day zou niet bestaan zonder jullie, mensen in een gemengde relatie of uit een gemengd gezin of familie. Samen, in solidariteit, kunnen we het verschil maken.

#blacklivesmatter #lovingday