24 oktober 2024
In de Volkskrant van 22 oktober 2024 staat een interview met wiskundige Jan van de Beek. Daarin staat een passage waarin hij het heeft over gemengde relaties.
Op deze passage in het verder ook redelijk problematische interview, sloegen wij van LovingDay.NL behoorlijk aan. We weten namelijk wel het een en ander af van gemengde relaties en gemengde gezinnen in Nederland. Van de Beek bepleit dat er meer gerekend en gecijferd moet worden omtrent migratie, omdat de feiten dan onomstotelijk aantonen dat migratie, vooral asielmigratie van bepaalde groepen, slecht is voor economie en samenleving. Maar in ieder geval wat betreft gemengde relaties rekent hij er alvast naast en wel op een manier die vooral zijn maatschappijvisie waarin voor migratie en vooral voor asielzoekers geen plaats is, ondersteunt.
Wat klopt is dat mensen van Surinaamse en Caribische herkomst relatief vaak gemengde relaties en huwelijken aangaan. Maar over het algemeen doen mensen uit Sub Sahara Afrika (en niet specifiek Oost-Afrikanen) dat in even grote mate. Er zijn ook groepen die vaker in een relatie zitten met herkomstgenoten, bijvoorbeeld Nederlanders van Indonesische, Turkse of Marokkaanse achtergrond. Velen van hen zijn echter in Nederland geboren en getogen en zijn niet de nieuwkomers uit Afrika en het Midden Oosten waar hij kennelijk problemen mee heeft. Het stukje staat bovendien bol van de vooronderstellingen over de redenen waarom er meer of minder gemengde relaties zijn, maar vooral over hoe gemengde relaties de motor zijn van de integratie van de migrantenpartner. De impliciete veronderstelling lijkt ook dat de partner met een Nederlandse achtergrond altijd wel bereid is een gemengde relatie aan te gaan- ook al wijzen cijfers op het tegendeel. Die vooronderstellingen weerspiegelen vooral stereotiepe en racistische denkbeelden: puur en alleen door hun relatie met iemand van Nederlandse herkomst worden migranten verheven, zodat zelfs hun kinderen tot hogere citoscores komen. Dit is een listige combinatie van feiten en een dubieuze interpretatie ervan. Betere onderwijsprestaties van kinderen met één Nederlandse ouder, ten opzichte van kinderen met twee ouders met een migratieachtergrond zijn niet het gevolg van simpele genetische en culturele whitewashing, maar van het grotere Nederlandse (onderwijs)kapitaal van ouders met een Nederlandse achtergrond, het onvermogen van het onderwijssysteem om kansenongelijkheid op te heffen en de werking van vooroordelen en discriminatie.
Van de Beek creëert een schijntegenstelling tussen ‘zijn’ rationele, op harde cijfers gebaseerde visie op migratie en integratie en de naïeve, cijfervrije, al te romantische kijk op migratie van zijn intellectuele tegenstanders. Volgens hem mag er tot nog toe niet gecijferd worden over migratie en wordt hij, omdat hij dat wel doet, verketterd door andere sociale wetenschappers. Dat klinkt erg als de afgezaagde riedel dat je niet benoemen wat de ‘werkelijke’ problemen zijn met migratie en integratie, overgoten met een wetenschappelijk sausje. En het is niet waar. Er is weinig dat zo geteld, gemonitord en becijferd wordt als een migrant en ook over gemengde relaties als zogenaamde integratiemotor. Hij mag zichzelf dan presenteren als rationeel en redelijk, in werkelijkheid zijn de ‘feiten’ waar hij mee komt en de interpretaties die hij geeft zeer ideologisch gekleurd en soms ronduit racistisch.
LovingDay.NL verwerpt de manier waarop van de Beek gemengde relaties inzet om zijn racistische betoog voor een migratie- en asielstop te ondersteunen. Gemengde gezinnen en relaties, of de leden ervan nu in Nederland zijn geboren uit ouders met een migratieachtergrond of zelf als migrant – al dan niet in het kader van een huwelijk – naar Nederland zijn gekomen, of ze moslim of vluchteling zijn of niet, in welk deel van de wereld hun roots ook liggen, maken allen onderdeel uit van de doelgroep van Lovingday.NL. Zij zijn niet verantwoordelijk voor het bevorderen van integratie en het wegwerken van onderwijsachterstanden; daarvoor is de samenleving als geheel verantwoordelijk door goed beleid en door iedereen gelijke kansen te bieden. Wij blijven ons uitspreken tegen racisme en discriminatie!